Usta Proje ve Danışmanlık

Tüm Menü

Bu destek programının amacı ülkemizin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörlerde girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılmasını sağlamaktır.

Bu programa İleri Girişimci Eğitimini tamamlamış olan girişimcilerin kurduğu ve KOSGEB tarafından belirlenen İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosunda belirtilen konularda faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir.

İleri Girişimci Destek Tutarları

DESTEK UNSURU DESTEK TUTARI
Kuruluş Desteği Gerçek kişi işletme 5.000 TL

Sermaye şirketi işletme 10.000 TL

Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği* Düşük orta-düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 100.000TL,

Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 200.000TL,

Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere

300.000TL,

 

Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği 10.000 TL
Performans Desteği** Birinci Performans Dönemi***

– 180-539 gün ise 5.000 TL

– 540-1079 gün ise 10.000 TL

– 1080 ve üstü gün ise 20.000 TL

İkinci Performans Dönemi***

– 360-1079 gün ise 5.000 TL

– 1080-1439 gün ise 15.000 TL

– 1440 ve üstü gün ise 20.000 TL

Sertifika Desteği 5.000TL


İleri Girişimcilik destekleri tamamen geri ödemesizdir.

* Destek oranı %75 ‘tir. Makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda, destek oranına % 15 ilave edilir.

** Her performans dönemi bir yılı kapsar. Sosyal Güvenlik Kurumu 4(a) kapsamındaki tüm personel için hesaplanan prim gün sayısı toplamı esas alınır.

*** Girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir.

Yürürlükte Olan Destek Çağrıları

2023.05 İŞ FİKRİ TEKLİF ÇAĞRISI

İstanbul – Dijital Girişimciler Teklif Çağrısı

  İş Fikri Teklif Çağrısı
  Teklif Çağrısı Başvuru Formu (Örnektir, asıl başvuru sistem üzerinden yapılacaktır.  )
  Teklif Çağrısı Başvuru Değerlendirme Kriterleri
  Başvuru Adımları

2023.04 İŞ FİKRİ TEKLİF ÇAĞRISI

Bursa – Mobilya Sektörünün Gelişmesine Yönelik Çözüm Sunan Teknolojik Girişimciler Teklif Çağrısı

  İş Fikri Teklif Çağrısı
  Teklif Çağrısı Başvuru Formu (Örnektir, asıl başvuru sistem üzerinden yapılacaktır.  )
  Teklif Çağrısı Başvuru Değerlendirme Kriterleri
  Başvuru Adımları

2023.03 İŞ FİKRİ TEKLİF ÇAĞRISI

İzmir ve Manisa – Temiz Enerji ve Temiz Teknoloji Odaklı Girişimciler Teklif Çağrısı

  İş Fikri Teklif Çağrısı
  Teklif Çağrısı Başvuru Formu (Örnektir, asıl başvuru sistem üzerinden yapılacaktır.  )
  Teklif Çağrısı Başvuru Değerlendirme Kriterleri
  
Başvuru Adımları

2023.02 İŞ FİKRİ TEKLİF ÇAĞRISI

Ankara – Stratejik Sektörlerin Kapasitesinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Girişimciler Teklif Çağrısı

  İş Fikri Teklif Çağrısı
  Teklif Çağrısı Başvuru Formu (Örnektir, asıl başvuru sistem üzerinden yapılacaktır.  )
  Teklif Çağrısı Başvuru Değerlendirme Kriterleri

 

2023.01 İŞ FİKRİ TEKLİF ÇAĞRISI

İstanbul ve Kocaeli – Mobilite Odaklı Teknolojik Girişimciler Teklif Çağrısı

  İş Fikri Teklif Çağrısı
  Teklif Çağrısı Başvuru Formu (Örnektir, asıl başvuru sistem üzerinden yapılacaktır.  )
  Teklif Çağrısı Başvuru Değerlendirme Kriterleri

 

2022.01 İŞ FİKRİ TEKLİF ÇAĞRISI

Kayseri – Mobilya Sektörünün Gelişmesine Yönelik Çözüm Sunan Teknolojik Girişimciler Teklif Çağrısı

  İş Fikri Teklif Çağrısı
  Teklif Çağrısı Başvuru Formu
  Teklif Çağrısı Başvuru Değerlendirme Kriterleri

İleri Girişimcilik Destekleri Hakkında Merak Edilenler

Destek Programı  Hatalı İşlem Doğru İşlem
İleri Girişimci Destek Programı İşletme kuruluşunda girişimcinin %50’nin altında hisse sahibi olması veya destek programı süresinde mevcut hisselerinin bir kısmını devrederek %50’nin altına düşmesi Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı (işletme kuruluşunun ilan edildiği sicil gazetesinde yer alan ortaklık yüzdesi) en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde (desteklemeye ilişkin ilk kurul kararının evrak kaydına
alındığı tarihten itibaren iki yıl) girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez.
İleri Girişimci Destek Programı Destek kapsamında alınan makine-teçhizat ve yazılımın satılması, kiraya verilmesi veya işletmede bulunmaması KOSGEB desteği ile satın alınan makine, teçhizat ve yazılım Program süresi boyunca (2 yıl) satılmamalı, başka şahıs, kurum/kuruluşlara hiçbir şekilde kiralanmmalı veya devredilmemeli, rehin gösterilmemeli. Bu kapsamdaki makine, teçhizat ve yazılım; yapılan yerinde izlemede tespit edilemediği takdirde yasal faizi ile birlikte geri tahsil edilir.
İleri Girişimci Destek Programı Destek kapsamında alınan makine-teçhizat ve yazılımın satın alınması KOSGEB desteği ile satınalınan makine, teçhizat ve yazılımın asgari teknik özelliklerinin en az Kurul Kararında yer alan asgari teknik özellikleri taşımalıdır. Bu ürünler için alınacak faturalarda ise bu özelliklerin açıkça yer alması ve kesilen faturanın sermaye şirketleri için şirket adına, şahıs işletmeleri için de şahıs işletmesi sahibi adına kesilmesi gerekmektedir.
İleri Girişimci Destek Programı Destek kapsamında alınan makine-teçhizat ve yazılımın ödeme talebi İşletme kuruluş tarihinden programın 1 inci yılının sonuna kadar satın alınan makine ve teçhizat giderleri ile yazılım lisans bedeli veya zaman sınırlı lisans kullanım bedeli için ödeme yapılabilir. Destek ödeme talebi en geç; destek programının tamamlanma tarihinden 4 ay sonrasına kadar yapılmalıdır. Bu sürenin sonundan itibaren 2 ay içerisinde mazereti ile ödeme talebinde bulunan işletmelerden uygulama birimi tarafından mazereti uygun bulunanların ödeme talebi işleme alınır.Bu sürelerin dışında yapılan ödeme talepleri işleme alınmaz.
İleri Girişimci Destek Programı Destek programı süresi boyunca başka bir işletmede SGK’lı çalışmak Destek programı süresi boyunca başka bir işletmede SGK’lı olarak uygulama esaslarda tanınmış bazı özel haller haricinde çalışılamaz. Aksi takdirde destek sürecinin sonlandırılması ile sağlanan desteğin yasal faizi ile geri tahsili gibi sonuçlar doğurabilecektir. Girişimcinin hem yasal olarak hem de fiili olarak işinin başında olması gerekmektedir.
İleri Girişimci Destek Programı Destek programı süresi içinde işletmenin kapanması Destek süreci içinde (Program başlangıç   tarihinden itibaren iki yıl) işletmenin kapanması durumunda bu durum işletmenin sunduğu gerekçe doğrultusunda Kurulda değerlendirilir. Kapanmanın
işletmenin kastı veya ağır kusuru bulunmaksızın faaliyetlerini engelleyecek nitelikte ölüm, ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, deprem, su basması, hırsızlık, finansal yetersizlik veya kurul tarafından uygun bulunan buna benzer gerekçeler nedeniyle oluştuğuna karar verilmesi halinde yapılan geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez. Aksi takdirde geri ödemesiz destekler ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.
İleri Girişimci Destek Programı Doğru Girişimcilik Eğitimini tamamlamadan işletme kurmak İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapacak girişimcinin işini kurmadan önce Geleneksel Girişimci eğitiminden sonra İleri Girişimci Eğitimini de tamamlaması gerekmektedir. Yalnızca Geleneksel Girişimci Eğitimini tamamlayanlar İleri Girişimci Destek Programına başvuramayacak, sadece Geleneksel Girişimci Destek Programına başvurabileceklerdir.
İleri Girişimci Destek Programı İşletme kurma tarihininin zamanlaması İşletme kuruluş tarihinin İleri Girişimci Eğitiminin tamamlandığı tarihten sonra (en az 1 gün sonra) olması gerekmektedir. Eğitimin tamamlandığı tarih ile işletme kuruluş tarihi aynı gün olmamalıdır. Bu nedenle eğitimin tamamlandığı tarihe dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğitim tamamlandıktan sonra Vergi Dairesine açılış işlemleri için başvuru yapılmalıdır.
İleri Girişimci Destek Programı Gerçekten kurulan işi yapacak girişimcinin yerine başka başka birinin girişimci olarak başvuru yapması veya başka bir işin genişletilmesine yönelik iş kurularak başvuru yapılması Girişimcinin kurulan işletmenin faaliyeti ile ilgili bilgi, birikim ve geçmiş deneyiminin olması beklenmektedir. Bununla birlikte desteklerden yararlanarak fon sağlamak amacıyla; mevcut başka bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması, yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı yollarla ortaklık/çıkar ilişkisi bulunan işletme olması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi yollarla muvazaalı olarak başka bir işin devamı veya genişletilmesine yönelik bir işletme kurulmuş ise bu durumda başvuru reddedilir.