Çağrıya sunulacak projelerin daha önce üzerinde çalışma yapılmış Ar-Ge faaliyetlerinin devamı niteliğinde olması beklenmektedir. TÜBİTAK-TEYDEB veya KOSGEB destekleri ile yürütülmüş, belirli bir aşamaya gelmiş ancak henüz ticarileştirilmemiş ve ticarileşmesi için üzerinde halen Ar-Ge çalışması yapılması gereken ürün veya hizmetleri içeren çalışmalar çağrı kapsamındadır. Bununla birlikte kuruluşların kendi finansal kaynakları ile belirli bir aşamaya getirdikleri yeşil dönüşüm odaklı Ar-Ge ve yenilik çalışmaları da yapılan ön çalışmaların projede belirtilmesi durumunda bu çağrı kapsamında değerlendirilebilecektir. THS 5-9 aralığını kapsayan prototip geliştirme ya da iyileştirme, validasyon ve sertifikasyon testleri, yerinde uygulama, ölçeklendirme, demonstrasyon ve saha denemeleri çalışmaları çağrı kapsamındadır.
Başvuru Şartları:
- Firmaların tescil tarihi 2 yıl ve üzeri (spin-off’lar ve TÜBİTAK 1512 ve/veya 1812 desteği alarak kurulmuş şirketler hariç) olmalıdır.
- Yürütücü kuruluş en az %75 ortaklıkla özel sektöre ait kuruluş olmalıdır. Ortaklı projelerde ortaklar için bu koşul aranmaz.
- Projenin desteklenmesi halinde teminat sunulabileceğine dair bankadan temi edilecek Referans Mektubu sunulmalıdır.
- Her bir kuruluş için son 3 yılın ortalama aktif toplamı veya net satışlarının geri ödemeli finansman değerinden büyük olması gerekmektedir.
- Projede yer alacak kuruluşlar çalışmalarını, Çevresel ve Sosyal Etki Beyan Formu tanımlanan tarama kriterlerine göre iklim, çevresel ve sosyal risklerle ilişkilendirmelidir.
- Başvuru koşullarına uygunluk kriterlerinde değişiklik olması durumunda kuruluş TÜBİTAK’ı bilgilendirmelidir.
Başvuru Tarihi: 8 Aralık 2023 -31 Ocak 2024
Proje bütçesi üst sınırı kuruluş ölçeğine göre aşağıdaki gibidir:
- Mikro/Küçük Ölçekli : 7.500.000 TL
- Orta Ölçekli : 12.000.000 TL
- Büyük Ölçekli : 22.500.000 TL
Kabul edilen bütçenin büyük ölçekli kuruluşlar için %70’i, KOBİ’ler için %80’i, deprem bölgesindeki KOBİ ölçeğindeki kuruluşlar için %90’ı TÜBİTAK tarafından geri ödemeli destek olarak kuruluşa ödenecektir.
Desteklenen Giderler:
Proje kapsamında desteklenen giderler aşağıda belirtilmiştir.
- Personel giderleri
- Seyahat giderleri
- Danışmanlık giderleri
- Hizmet alımı giderleri
- Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri
- Malzeme ve sarf giderleri
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:
- Proje Önerisi
- Ekonomik Fizibilite Raporu (Başvuru ekidir)
- Çevresel ve Sosyal Etki Beyan Formu (Başvuru ekidir)
- Her bir kuruluş için talep edilen proje bütçesinin büyük ölçekli kuruluşlar için %35’i, KOBİ’ler için %40’ı, deprem bölgesindeki KOBİ’ler için %45’i oranında Banka Referans Mektubu sözleşme aşamasında iletilecektir.
- Yürütücü Kuruluşun ortaklık yapısını gösterir belge (Proje önerisinin A.2 bölümünde alınır.)
- Daha önce KOSGEB desteği ile tamamlanmış bir projenin devamı olarak sunulan projeler için KOSGEB’den alınacak olan projenin başarı ile tamamlandığını gösteren resmi yazı