Usta Proje ve Danışmanlık

Tüm Menü

Yatırım teşvik belgesi bölgeleri ve farkları vardır. Ülkemizde her bölgede faaliyet gösteren ve yatırım yapmak isteyen kişilere yatırım teşvik belgesi verilir. Yalnızca her bölgede faaliyet gösteren kişilere aynı destek ve aynı oranlar verilmez. Ülkemizde farklı bölgelerin gelişmişlik ve yatırım yapılma oranları farklı olduğu için doğal olarak bazı bölgelerde yatırımlar daha fazla desteklenmektedir. Özellikle bölgesel farklılıkların minimum seviyeye indirilmesi için böyle farklar ortaya çıkmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesinde Bölgenin Anlamı Ne?

Yatırım teşvik belgesi ülke genelinde yatırımların desteklenmesi ve gelişmişliği artırılması için verilen desteklerdir. Bu amaçla her bölgede belirli oranda destek verilmektedir. Bazı bölgelerin daha fazla gelişmesi istendiği için daha fazla teşvik ve destek verilmektedir. Bütün amaç aslında ülkenin tamamında kalkınma sağlamaktır. Buna göre de belirli kriterler doğrultusunda bölgeler belirlenmiştir. Bölgeler incelendiğinde, özellikle diğer şehirlere nispeten daha az gelişmiş olan şehirlere daha yüksek oranlı teşvikler verildiği görülür. Tabi bunların ayrıca incelenmesi gerekir.

Yatırım Teşvik Belgesi Bölgeleri ve Farkları
Yatırım Teşvik Belgesi Bölgeleri ve Farkları

Yatırım Teşvik Belgesi Bölgeler

Yatırım teşvik belgesi bölgeler konusu mutlaka bilinmelidir. Çünkü her bölgedeki yatırımların aynı oranlarda desteklenmediğini ve bazı farklılıklar olduğunu belirtmiştik. Yaşadığınız bölge için, yatırım teşvik belgesi kapsamında nasıl yatırımlar ve destekler veriliyor birlikte inceleyelim. Yatırım teşvik sistemine göre bölgeler ve içinde bulunan şehirler:

1.Bölge

Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla ve Tekirdağ 1. Bölge olarak belirlenmiştir.

2.Bölge

Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya ve Yalova 2. Bölge olarak belirlenmiştir.

3.Bölge

Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak, Zonguldak 3. Bölge olarak belirlenmiştir.

4.Bölge

Afyonkarahisar, Akasya, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Sivas 4.Bölge olarak belirlenmiştir.

5.Bölge

Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat 5.Bölge olarak belirlenmiştir.

6.Bölge

Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri 6.Bölge olarak belirlenmiştir.

Yatırım Teşvik Belgesi Bölge Farkları

Yatırım teşvik belgesi bölge farkları incelendiğinde, bazı bölgelerde yer alan şehirlerde yatırımların daha fazla desteklendiği ve daha fazla teşvik verildiği görülür. Bu farkları anlamanız için aşağıda yer alan tabloyu detaylı bir şekilde incelemeniz gerekir:

Yatırım Teşvik Destekleri

Bölgeler ve Verilen Teşvikler

Teşvikler 1.Bölge 2.Bölge 3.Bölge 4.Bölge 5.Bölge 6.Bölge
KDV Muafiyeti Var Var Var Var Var Var
Gümrük Muafiyeti Var Var Var Var Var Var
Vergi Muafiyeti 15 20 25 30 40 50
SGK İşveren Prim Muafiyeti 2 yıl 3 Yıl 5 yıl 6 yıl 7 yıl 10 yıl
SGK İşveren Prim Muafiyeti Oranı 10 15 20 25 35
Yatırım yeri Tahsisi Var Var Var Var Var Var
Faiz ve Kar Payı Desteği

 

Yok Yok  3 Puan 4 Puan 5 Puan 7 Puan
Yok Yok 1 Puan 1 Puan 2 Puan 2 Puan
Gelir Vergisi Stopajı Desteği (Muhtasar) Yok Yok Yok Yok Yok Var
Sigorta Primi Desteği-Çalışan Payı Yok Yok Yok Yok Yok Var
Yapı Harçları Muafiyeti Var Var Var Var Var Var
Emlak Vergisi Muafiyeti Var Var Var Var Var Var
Damga Vergisi Muafiyeti Var Var Var Var Var Var

 

Yatırım teşvik danışmanlığı desteği ile sizler de bu belgeye ilişkin olarak merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına erişebilirsiniz.



Bir yanıt yazın