Usta Proje ve Danışmanlık

Tüm Menü

Yatırım teşvik belgesi ile pek çok sektörde çeşitli ayrıcalıklar elde edilir. İnşaat alanında yapılan yatırımlarda ve faaliyetlerde ise ciddi oranda KDV uygulaması sağlanır. KDV birçok faaliyet için aslında sevilmeyen ve doğal olarak büyük bir külfet olarak görülen bir matrahtır. Yatırım teşvik belgesine sahip olan kişilerin, KDV avantajı sağlaması bu sebeple çok önemli hale gelmiştir. Özellikle son düzenleme ile getirilen değişimler ve bu değişimler kapsamında neler değişti birlikte inceleyelim.

Eski KDV Düzenlemesi Neydi?

Kalkınma destekleri kapsamında sunulan Yatırım Teşvik Belgesi, inşaat alanında yatırımlar yapan ve faaliyetlerde bulunan kişilere KDV konusunda bazı ayrıcalıklar sağlıyordu. 7394 sayılı Kanunla düzenlenen bu uygulama, önemli bir değişime uğradı. Bu değişimin ne olduğunu anlatmadan önce ilk olarak eski uygulama neydi ona bir bakalım. Buna göre yatırım teşvik belgesine sahip olan ve imalat sanayine dair verilen teşvik belgesi kapsamında yapılan inşaat işlerinde, yatırımcılara yüklenen veya da indirim sebebiyle iade edilmeyen KDV talep edilmesine göre belge sahiplerine iade edilmekteydi.

Ancak iade durumu, belirli şartlar dahilinde gerçekleşmekteydi. Bu şartları yerine getiremeyen yatırımcılar, sunulan ayrıcalıklardan yararlanma noktasında sıkıntılar yaşamaktaydı. Yapılan kanun değişikliği ile birlikte yatırımcılar için büyük kolaylıkla sağlanmıştır.

Yatırım Teşvik Belgesi Yeni KDV Düzenlemesi

Yatırım teşvik belgesi KDV uygulamalarındaki yeni düzenlemeye göre KDV iadeleri konusunda getirilen bazı şartlar ortadan kaldırıldı. Buna göre inşaat alanında faaliyet gösteren, imalat sanayi teşvik belgesine sahip olan kişiler, hiçbir şartı yerine getirme yükümlülüğü olmaksızın KDV iadesi sağlanacaktır. Kanun üzerindeki değişiklik ilk etapta 2017, 2018 ve 2019 yılı için getirilmişken Cumhurbaşkanı kararı ile bu süre 31.12.2025 tarihine kadar uzatılmıştır. İlerleyen dönemlerde kalıcı hale gelmesinin de mümkün olabileceğini söyleyebiliriz.

Yatırım teşvik belgesi ayrıcalıkları kapsamında sunulan KDV uygulamalarındaki değişiklikle birlikte turizm ve imalat sanayi kapsamında yapılan inşaat faaliyetlerinde, ihtiyaç duyulan mal ve hizmet ihtiyaçlarının KDV’siz olarak teminini sağlamaktadır. Yapılan değişimle birlikte eskiden ödenene KDV tutarı sonrasında indirim iadesi olarak alınırken, şu an ki kanunla birlikte artık ürün alımlarında KDV ödenmemesi gibi bir ayrıcalık tanınmıştır. Yatırım teşvik belgesi almak daha pek çok ayrıcalığı sağlayan ve her sektörde yatırımcılara kolaylık sağlayan önemli bir ayrıcalıktır.



Bir yanıt yazın