Usta Proje ve Danışmanlık

Tüm Menü

Yatırım teşvik belgesi bilindiği üzere birçok faaliyet alanında yatırım yapmak isteyen kişilerin sayısını artırma ve gelişmişlik düzeylerinin artırılmasını sağlama amacıyla devlet tarafından verilir. Teşvik belgesine sahip olan yatırımcılar, birçok teşvikten ve destekten yararlanır. Yatırım teşvikleri ile birlikte amaç, daha fazla yatırım ve daha fazla faaliyette bulunmasını sağlamaktır. Bu amaçla yatırım yapmak isteyenlere verilen pek çok teşvik vardır. Bu teşvikler nelerdir ve nasıl yatırım teşvik belgesi alınır birlikte inceleyelim.

Yatırım Teşvik Belgesi Destekleri Nelerdir?

Yatırım teşvik belgesi destekleri arasında gösterebileceğimiz pek çok önemli ve etkili destek vardır. Bu belgeye sahip olan kişiler, zaten elde etmiş oldukları bu teşvikler nedeniyle, belge için başarılı bir başvuru süreci geçirir. Bu süreçte özellikle verilen teşvikler aşağıdaki gibidir.

Yatırım Teşvik Belgesi Kurumlar Vergisi- Gelir Vergisi İndirimi

Yatırım teşvikleri arasında vergi indirimleri en çok dikkat çeken ve doğal olarak da etkili olan teşviklerdir. Yatırım teşvik belgesi sahibi olan yatırımcılara aşağıda belirtilen oranlarda kurumlar ve gelir vergisi indirimi uygulanır:

Bölgeler Yatırım Katkı Oranı Vergi İndirim Oranı
1 15 50
2 20 55
3 25 60
4 30 70
5 40 80
6 50 90

Yatırım Teşvik Belgesi KDV İstisnası

Yatırım teşvik belgesi kapsamında, KDV istisnaları da uygulanır. Aşağıda yer alan alımlarda ve harcamalarda KDV istisnası sağlanır:

  • Makine ve teçhizatlar
  • Gayri maddi hak satış ve kiralamaları
  • Yazılım harcamaları
Yatırım Teşvik Belgesi Verilen Destekler (2)
Yatırım Teşvik Belgesi Verilen Destekler

Yatırım Teşvik Belgesi Gümrük Vergisi İstisnası

Yatırım teşvik belgesi sahibi olan yatırımcılardan, makine ve teçhizat ithal etme işlemlerinde gümrük vergisi muafiyeti vardır.

Yatırım Teşvik Belgesi Sigorta Primi Desteği (SGK İşveren Payı Prim Muafiyeti)

Yatırım teşvik belgesi ile birlikte bölgelere göre SGK teşviklerinde değişen oranlar vardır. Yatırımcılar, bulundukları bölgeye göre bu prim desteğinden yararlanır. Buna göre bölgesel olarak verilen prim desteği oranları ve süreleri aşağıdaki gibidir:

Bölgeler Uygulama Süresi Prim Desteği Oranı (%)
1 2 yıl 10
2 3 yıl 15
3 5 yıl 20
4 6 yıl 25
5 7 yıl 35
6 10 yıl
  1. bölgede kayıtlı istihdam sayısı aşılmadı sürece, 10 yıl boyunca devlet tarafından sigorta priminin asgari ücrete tekabül eden kısmı karşılanır.

Yatırım Teşvik Belgesi Gelir Vergisi Stopajı Desteği

Yatırım teşvik belgesinde, stratejik yatırımlar için işçilerin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi muafiyeti vardır. Yatırım faaliyetlerine geçildiği tarihten itibaren 10 yıl boyunca verilen muhtasar beyannamesi üstünden tahakkuk edilen vergiden muafiyet söz konusu olur.

Yatırım Teşvik Belgesi Yatırım Yeri-Arazi Tahsis Desteği

Yatırım teşvik belgesine sahip olan yatırımcılara ayrıca arsa ve yer tahsisi de yapılır. Hayvancılık, sanayi, eğitim ve turizm yatırımları için 49 yıla kadar tahsis desteği verilir. Bu destek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi Teşvikleri Nasıl Alınır?

Yatırım teşvik belgesi teşvikleri kişilerin gerekli koşulları sağlayıp bu belgeye başvurması ve bu belgeyi alması ile birlikte elde ettiği haklardır. Kişilerin öncelikle başvuru sürecini başarılı bir biçimde tamamlaması ve belgeyi almaya hak kazanması gerekir. Daha sonrasında, belgeyle birlikte verilen teşviklerden de yararlanmak mümkün olacaktır. Bu belgenin alım sürecinde sizlerden istenen şart ve koşulları yerine getirmeniz ve sonrasında da yetkili kurumlara başvuruda bulunmanız gerekir. Daha sonrasında elde ettiğiniz belge sayesinde, yukarıda saydığımız teşviklerden ve çok daha fazlasından yararlanabilirsiniz. Yatırım teşviki belgesi ve alınacak teşvikler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için, danışmanlık desteği alabilirsiniz.



Bir yanıt yazın