Usta Proje ve Danışmanlık

Tüm Menü

Yatırım teşvik belgesi kapatma işlemleri alınan belgenin süresinin dolması veya da söz konusu yatırım faaliyetlerinin bitmesi durumunda söz konusu olur. Yatırım teşvik belgesi bilindiği üzere belirli bir süre ve yatırım faaliyetleri için verilir. Bu faaliyetlerin bitmesi ve belge için hak edilen sürenin dolması ile birlikte kapatma işlemi sağlanır. Kapatma ya da tamamlama işlemleri hakkında bilinmesi gereken pek çok durum vardır. Kapatma işlemleri yapılmak istendiğinde, nasıl bir süreç sizleri bekler birlikte inceleyelim.

Yatırım Teşvik Belgesi Kapatma İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yatırım teşvik belgesi kapatma işlemleri, yatırımcılara verilen teşvik belgesinin süresinin dolması ve söz konusu faaliyetin tamamlanması sonrasında artık verilen teşviklerden yararlanılmaması için gerekli bir işlemdir. Yasal olarak yatırımcıların bu işlemi yapma zorunlulukları vardır. Yatırım teşvik belgesinin kapatılmasına ilişkin olarak bilinmesi gereken en önemli detaylar şöyledir:

  • Yatırım teşvik belgesi alan yatırımcıların, belirtilen sürenin bitmesinden sonra 6 ay süresi vardır. Bu 6 ay içinde yatırım teşvik belgesini almak için başvurdukları kuruma tekrar müracaat etmeleri gerekir.
  • Başvuru sonrasında, bakanlık kapatma vizesinin denetlenmesi için bankaları, il valiliğini ve odaları görevlendirir.
  • Ekspertiz işlemi bakanlık tarafından yapılacaksa da bakanlıktan en az 2 en fazla ise 3, ekspertiz görevlendirilir. Görevlendirilen kişiler, yapılan yatırımların uygunluğunu ve verilen belgenin ne kadar doğru kullanıldığını denetleyerek yasal olarak sorun olup olmadığını inceler.
  • Gerekli incelemeler sonucunda herhangi bir sorun ya da yasal olarak hata olmaması halinde tamamlama vizesi çıkarılır. Çıkarılan vize ile birlikte yatırım teşvik belgesinin kapatılma işlemleri de sağlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir; Yatırım Teşvik Belgesi (YTB)

Yatırım Teşvik Belgesi Kapatma İşlemleri
Yatırım Teşvik Belgesi Kapatma İşlemleri

Yatırım Teşvik Belgesinin Süresinin Bitmesi

Yatırım teşvik belgesinin süresinin bitmesi ile birlikte, bu belgeye sahip olan kişilerin sorumlulukları devam eder. Bu belgeye sahip olan kişiler, belgelerinin süresi dolduktan sonra tamamlama vizesi almaktır. Tamamlama vizesi ile birlikte temel olarak yatırımcılar aslında almış oldukları yatırımcı belgesi ile elde etmiş oldukları destekleri ve ayrıcalıkları doğru kullandıklarını ifade eder. Bundan kaynaklı olarak da yasal olarak yapmaları gerekeni yapmış olurlar. Yatırım teşvik belgesi alan kişiler için sonrasında yapılması gerekenler çok daha önemlidir. Hem taahhüt edilen çalışmaların yapılmış olması hem de bunların bitmesi ile birlikte tamamlama vizesine başvurması gerekir.

Yatırım Teşvik Belgesi Tamamlama Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Yatırım teşvik belgesi tamamlama vizesi almak isteyen kişilerin, bu süreçte istenen belgeleri yetkili kurumlara teslim etmesi gerekir. Tıpkı başvuru sürecinde olduğu gibi yetki belgesinin tamamlama vizesi alma noktasında da bazı belgelerin tamamlanması gerekir. Aşağıda belirttiğimiz belgelerin, mutlaka yetkili kurumlara teslim edilmesi gerekir:

  • Dilekçe
  • Yatırım teşvik belgesi ve döviz kullanım belgesi
  • Yatırım takip formu
  • İthal makine ve teçhizat listesi
  • Yerli makine ve teçhizat listesi
  • Gümrük beyannameleri
  • Kredi kullanıp kullanılmadığına dair taahhütname
  • YMM onaylı liste
  • SGK borcu yoktur yazısı
  • Harcamalarla ilgili fatura dökümü
  • İmza sirküleri
  • Gerçekleşen harcama dökümü
  • Varsa teşvik belgesinde bulunan şartların yerine getirildiğinin belge ve dökümleri

İlginizi Çekebilir; Yatırım Teşvik Belgesi ve Kırsal Kalkınma

Yatırım Teşvik Belgesi Tamamlama Vizesi Nasıl Alınır?

Yatırım teşvik belgesinin hem başvuru sürecinde hem de tamamlama vizesi için danışmanlık hizmeti alınır. Yatırım teşvik belgesinin süresinin dolması halinde yapılması gereken Yatırım teşvik belgesinin tamamlanması işlemlerini başlatmaktır. Yatırım teşvik belgesinin işlevinin bitmesi sonrasında tamamlama vizesi alınır. Bu vize alım sürecinde de sizlere danışmanlık desteği veren firmalarla görüşme sağlamanız gerekir. Bu alanda sizlere destek verecek olan danışmanlık firmaları ile görüşebilir ve süreci birlikte yönetebilirsiniz. Sorunsuz bir biçimde yatırım teşvik belgesi vize tamamlaması sağlayabilirsiniz.

 

Bizin Instagram Hesabımızdan Takip Edebilirsiniz 🙂



Bir yanıt yazın